06-02-2019 • Aktualności
Zadanie obejmuje organizację 5 wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej. Planuje się wyjazdy poza obszar objęty LSR Stowarzyszenia "Lider Pojezierza" w podziale na następujące smaki: kaszubskie, okolice Chojnic, nadmorskie okolice Słupska, Kujaw okolice Torunia, wielkopolskie okolice Poznania, lubuskie okolice Zielonej Góry.
Zgłoszenie do udziału w wyjeździe będzie skutkowało podpisaniem porozumienia
o wykonywanie świadczeń wolontarystycznych. Uczestnicy będą mieli stworzoną możliwość integracji oraz wzrostu wiedzy kulinarnej poprzez udział w wycieczkach edukacyjnych oraz
w co najmniej 4 warsztatach kulinarnych organizowanych podczas wyjazdów. Uczestnicy skupią się nad utworzeniem produktów finalnych otrzymają dodatkowo wsparcie umiejętności potrzebnych do wypracowania publikacji: wzmocnią swój potencjał poprzez spotkania edukacyjno-informacyjne w trakcie wycieczek.
Program wyjazdu będzie obejmował zwiedzanie miejsc atrakcyjnych z punktu widzenia tematyki wyjazdu, np. inkubatory kuchenne, siedziby Kół Gospodyń Wiejskich itp. a także związane z dziedzictwem kulturowym, w tym kulinarnym na danych obszarze. Ponadto, planuje się warsztaty kulinarne oraz spotkania informacyjno-edukacyjne związane
z gotowaniem oraz tradycjami kulinarnymi. Zadaniem wolontariuszy/uczestników będzie zebranie dokumentacji, w tym fotograficznej niezbędnej do wydania przewodnika, tj. dane na temat tradycji kulinarnych danego obszaru, przepisy oraz krótkie informacje na temat danego regionu z uwzględnieniem produktów pochodzących z obszaru "Lidera Pojezierza". Zebrane dokumenty będą wykorzystane do wydania przewodnika kulinarnego o tytule: „GDZIE W POLSCE KARMIĄ NAJLEPIEJ? LIDER POJEZIERZA W POSZUKIWANIU SMAKÓW TRADYCYJNEJ KUCHNI POLSKIEJ”
Poniżej przedstawiamy kartę zgłoszeniową na wyjazd do miejscowości Chojnice w województwie pomorskim w dniu 23.02.2019 r.
Dane do kontaktu:
Stowarzyszenie „Lider Pojezierza”
Al. 1 Maja 6
74-320 Barlinek
e-mail: funkcjonowanie@liderpojezierza.pl
tel./fax. : 95 746 03 60
"Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej” realizowane będą zgodnie z umową o dofinansowanie zawartą pomiędzy Województwem Zachodniopomorskim a LGD realizowaną w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem w zakresie Wzmocnienie kapitału społecznego, w tym przez podnoszenie wiedzy społeczności lokalnej w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatycznych, także z wykorzystaniem rozwiązań innowacyjnych.